Ayvalık'ta ‘Ada Vatan Girit' Paneli

Ayvalık

Ayvalık`TA, Ayvalık Giritliler Derneği tarafından düzenlenen ‘Ada Vatan Girit' paneli ve şenliklerle sona erdi.

Ayvalık ilçesinde Coşkun Tunçmen başkanlığında kurulan Ayvalık Giritliler Derneği tarafından düzenlenen, ‘Ada Vatan Girit’ başlıklı panel ve şenlikle buluşurken Girit tarihi ve kültürü ile mutfağı tanıtıldı.

1923 yılında Yunanistan ile Türkiye arasında yapılan karşılıklı mübadele sonrası gerçekleşen Anadolu’ya gelen Giritliler, Eski Girit kültürünü yeniden canlandırılarak, tanıtılmasının amaçlandığı etkinlikte Ayvalık Mutfağına kazandırılan Lor Tatlısı, Sakızlı Kurabiye, Girit Leblebisi, Tarçın Çayı ve Somata gibi özel lezzetlerde iki günlük programla İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde davetlilerin beğenisine sunuldu.

Ayvalık İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘Ada Vatan Girit’ başlıklı panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Ayşe Nükhet Adıyeke ve Doç. Dr. Nuri Adıyeke katıldı.

“25 yıldır, yani yaklaşık çeyrek asırdır Girit konusunda çalışıyoruz. Bu çalışmalarımız sırasında bizi en çok besleyen ve bize bilgi kaynağı sağlayan aslında burada bizi dinleyen Giritlilerdir” diyen Prof. Dr. Ayşe Nükhet Adıyeke, “Yani, biz bir anlamda “Tereciye Tere Satıyoruz”. Yani Giritlilerden aldıklarımızı, arşiv çalışmalarıyla besleyip, akademik bir şekilde yine Giritlilerle paylaşıyoruz. Bu konuda bizlere Türkiye’nin dört bir yanındaki Giritliler derneklerinin kurucuları ve başkanları gerçekten çok destek veriyor ve bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmıyorlar” dedi.

Girit Adası’nın tarihsel süreçte önemi çok büyük olduğunu ve Girit Adası uğruna çok uzun yıllar süren ve çetin savaşların olduğunu dile getiren Doç. Dr. Nuri Adıyeke; “Tarihsel sürece bakıldığında Akdeniz ve Ege sınırında bulunan Girit Adası, Kıbrıs"ı alan ülkelerce yönetilen ilk ada olmuştur. Osmanlı’da böyle yaptı. Kimi kaynaklara göre 110–140 Bin, kimi kaynaklara göre 400-500 bin asker şehit edilerek 25 yıl süren bir savaşın ardından Girit"in merkezi Kandiye alınabilmiştir” diye konuştu.

“Girit’ten mübadele ile gelen büyüklerimiz, tüm kültürlerini Ayvalık’ımıza birer kültür mirası olarak bırakmışlar. Bu kültür yeni nesillerce yoğrularak bu günlere gelmiştir” diyen Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Giritlilerin 91 yıl önce başlayan Ayvalık serüvenleri, üçüncü ve dördüncü kuşaklarının halen daha Ayvalık’ta yaşamlarını devam ettirmekte olup, nihayetinde de ilçemizde böylesi önemli bir derneği kurmuşlardır. Ayvalık’ın kültürünün temelinde çok önemli yeri olduğuna inandığım Giritli dostlarımız bugün ilçemizin gelişmesinde önemli görevler üstlenerek, Ayvalık’ımızı layık olduğu seviyeye götürebilmek için yoğun çaba göstermektedir. Bu yüzden de Giritli dostlarımızın Ayvalık için öneminin büyük olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

Ayvalık Giritliler Derneği’nin kurucusu Eyüp Hüseyin Hançer ile birlikte Dernek Başkanı Coşkun Tunçmen, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’e katkılarından dolayı teşekkür plaketi verdi.

Ayvalık’ta Giritliler Derneği tarafından gerçekleştirilen ‘Ada Vatan Girit’ isimli etkinlik şenlik konseri, Lozan Mübadilleri Vakfı ‘Hasretim İstanbul’ Sergisi, Mudanya Lozan Mübadilleri, Ayvalık Giritliler, Antalya Giritliler Dernekleri, İzmir Giritli Mübadiller Fotoğraf Sergileri, Giritli Ressam Ufuk Uzman Yılmaz Resim Sergisi ve Ferda Bozoklar Ardalı Fotoğraf Sergisi ve söyleşisi ile devam etti. ENVER DOLGUN



  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı